Търсене на Продукт / Фирма
Търси по ключова дума, продукт или фирма

MULTIPOR – иновативната и уникална топлизолация

Mинералните топлизолационни плочи Multipor са много интересен и иновативен продукт, произвеждан от Xella Group с дъщерна фирма „КСЕЛА  България”. Те са съставени от естествените природни суровини: кварцов пясък, вар, цимент, вода и порообразуващи вещества. При производството посочените компоненти се дозират и смесват. Сместа се поставя в големи метални кофражни форми при висока влажност и висока температура. Получава се експандиране (набухване) – образуват се много пори (мехурчета) вътре в материала, които водят до добри топлоизолационни свойства на същия. Също така, в този първи етап материалът набира първоначална якост.

MultiporNEW-1 MultiporNEW-2

Метални кофражни форми

Топлинни тунели за „набухване” и набиране на първоначална якост

След „набухването” се прави декофриране на експандиралите форми и те се нарязват на желани размери чрез опънати стоманени струни. Следва поставяне на материала в автоклави, където чрез пара под високо нялягане, при специален режим на топлинно-влажностна обработка,на микро ниво се получава кристална структура, която  осигурява здравина и твърдост на материала.

MultiporNEW-3-1 MultiporNEW-4
Декофриране и рязане   Автоклави за топлиннавлажностна обработка

Резултатът е екологични минерални топлизолационни плочи под името Multipor, с деклариран коефициент на топлопроводност λ = 0,043 W/mK, който е съпоставим с коефициентите на топлопроводност на редица минерални вати.

Multipor1-5 Multipor2-5
 минерална топлизолационна плоча Multipor

Минералните топлизолационни плочи Multipor могат да се ползват във вътрешна и външна изолация. Подробности за тези системи изолации може да прочетете тук – вътрешна изолация, външна изолация. Интегрираната топлоизолационна система Multipor е с доказано във времето качество. Днес тя е широко използвана  в съвременните сгради, като покрива и най-високите стандарти, дори и тези за пасивни сгради – прочети тук.

Основните предимства на тази изолацията са дадени в следната илюстрация:

Multipor9-1

Бихме искали силно да подчертаем няколко от тях:

  • Негорима изолация. Новите изолационни плочи MULTIPOR притежават най-високия клас по негоримост А1. Заедно с това лекият разтвор за лепене и измазване Multipor има клас по негоримост -А2. Това означава, че топлоизолационната система Multipor изпълнява всички изисквания на закона за негоримост. Тя е особено подходяща за места, където има повишен риск от пожар.
  • Multipor е дишашта изолация и съответно вероятността да се задържи влага на вътрешните стени е минимална. Това намалява риска от появата на мухъл и плесен.
  • Дълготрайност. Хомогенната и твърда повърхност на топлоизолационните плочи и минералният им състав спомагат за запазването целостта на фасадата и намалява разходите за последващото поддържане.

Минералните топлоизолационни плочи Multipor са одобрен продукт по програмата за кредитиране на енергийна ефективност в дома REECL.

Multipor15