Търсене на Продукт / Фирма
Търси по ключова дума, продукт или фирма

Реновиране и повишаване енергийната ефективност на къща с финансовата подкрепа на програма REECL

По програмата за енергийна ефективност REECL са реализирани хиляди проекти за монтаж на енергоефективни технологии в жилищни сгради. При много от проектите са монтирани няколко технологии едновременно, като се прави цялостно обновление на сградата.

Бихме искали да ви представим една такава сграда.

1-1 1-2

В конкретния случай собственикът има стара къща в покрайнините на София. Решава да направи основен ремонт като монтира нова дограма, външна изолация, термопомпа с подово отоление и радиатори, слънчеви колектори за топла вода. На практика се решават по един енергоефективен начин нуждите от комфортно обитаване, отопление и битова гореща вода.

2-1 2-2

Подовото отпление е монтирано и на двата етажа. Има дублиране на отоплителната инсталация чрез радиатори с термовентили във всяка стая. Термпомпата GREE е клас А++ при нискотемпературен режим 35°С, ползван от подовото отопление. При високотемпературния режим 55°С, ползван от радиаторите, термпомпата е клас А+. Битовата гореща вода се осигурява от три броя селективни слънчеви колектори Eldom и термопомпата, свързани към буферен съд 300 литра с две серпентини.

3-1 3-2

Монтирана е външна изолация – 10см EPS. Дограмата е от най-висок клас – два прозореца Velux с нискоемисионно стъкло на покрива. В жилищната част – алуминиева седем камерна дограма Schuco Living MD 82  с прекъснат термомост, троен стъклопакет 44mm, две нискоемисионни стъкла и топъл дистанционер.

4-1 4-2

Показаната сграда е един от многото цялостно реновирани обекти с финансовата подкрепа на програма REECL. Така сградата постига много високо ниво на енергийна ефективност,  превишаващо  нивата на енергийна ефективност на болшинството новостроящи се сгради.